Hoe creëer je een zakelijke look?

Bij het samenstellen van de perfecte zakelijke look gaat het erom de juiste balans te vinden tussen stijl en professionaliteit. Het is belangrijk om er stijlvol uit te zien zonder te casual of onprofessioneel over te komen. De juiste zakelijke kleding en accessoires kunnen je helpen een goede eerste indruk te maken en je het vertrouwen geven om in elke professionele omgeving succes te boeken. Maar hoe pak je dit aan? We delen onze tips.

Waarom zakelijk kleden?

Het is belangrijk dat je je zakelijk kleedt wanneer je naar je werk gaat. Dit is van invloed op hoe je wordt gezien door anderen, je professionaliteit en je productiviteit. Wanneer je je zakelijk kleedt kom je veelbelovender over en wek je sneller respect af bij anderen. Je laat hiermee zien dat je serieus bent over je werk en je zult sneller vertrouwen scheppen bij je collega’s.

Daarnaast heeft een zakelijke look ook invloed op je productiviteit. Je zult je meer geconcentreerd voelen als je je zakelijk kleedt en je dus beter kunnen storten op je taken. Ook beïnvloedt het je motivatie. Het is belangrijk om je kledingstijl aan te passen aan de situatie. Als je bijvoorbeeld naar een vergadering gaat, moet je je zakelijker kleden dan wanneer je gewoon op kantoor bent. Je kunt natuurlijk ook een stijl ontwikkelen die past bij je persoonlijke stijl, maar die tegelijkertijd wel professioneel is.

Er zijn verschillende manieren om er zakelijk uit te zien. Dit hangt af van het soort bedrijf waar je werkt en de functie die je hebt. In sommige bedrijven is het bijvoorbeeld verplicht om een pak of een colbert voor heren of colbert voor vrouwen te dragen. In andere bedrijven is het juist niet toegestaan om een pak of jasje te dragen. Het is dus belangrijk om je bedrijfsspecifieke dresscode te kennen.

Voor vrouwen

Veel vrouwen worstelen met de vraag hoe ze zich het beste kunnen kleden voor hun werk. Een goede zakelijke stijl is namelijk van groot belang omdat het kan bijdragen aan de manier waarop je collega’s en klanten je zien. 

Kleding

Wanneer je kiest voor zakelijke kleding, is het belangrijk om je te richten op neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs, bruin en beige. Deze kleuren zijn klassiek en staan voor professionaliteit. Als je een meer opvallende look wilt creëren, kun je kiezen voor stoffen met prints of een meer gedurfde kleur.

De juiste stof is ook belangrijk. Katoen, linnen en wol zijn allemaal goede opties voor zakelijke kleding. Katoen is licht, ademend en duurzaam. Linnen is lichter en zorgt voor een chique look. Wol is warm en comfortabel, maar het kan een beetje moeilijker zijn om te verzorgen.

Het is ook belangrijk om een goede pasvorm te kiezen. De pasvorm voor dames is meestal anders dan voor heren. Vrouwen hebben vaak meer aandacht nodig voor het accentueren van hun figuur. Kies voor een mooie, flatteuze pasvorm die uw vormen benadrukt. Een goede pasvorm zal ook helpen om je zelfverzekerd te voelen.

Bij het kiezen van de juiste zakelijke kleding voor vrouwen, is het ook belangrijk om rekening te houden met het bedrijfscultuur. Als je werkt in een meer formele omgeving, is het beste om een kostuum te dragen. Kostuums bestaan uit een lange broek, jasje of blazer en een blouse. Kostuums staan voor kwaliteit en professionaliteit.

In minder formele omgevingen kun je gaan voor een stijlvolle jurk of een mooie rok. Dit komt meestal overeen met een minder formele bedrijfscultuur. Kies voor een subtiele kleur of een neutrale print. De lengte van de jurk of rok is afhankelijk van de situatie, maar het is het beste om deze niet lager dan de knie te dragen.

Als je kiest voor zakelijke kleding, moet je ook rekening houden met het seizoen. In de winter kun je gaan voor een kostuum gemaakt van wol of een jasje met een dikke blouse eronder. In de zomer kun je kiezen voor lichte stoffen zoals linnen of katoen.

Accessoires

Als het om een zakelijke look gaat kunnen accessoires je look maken of breken. Vrouwen in de zakenwereld willen een professionele en competente uitstraling hebben en de juiste accessoires kunnen daarbij helpen. Van sieraden tot schoenen en handtassen; er zijn veel keuzes als het gaat om accessoires.

Sieraden moeten tot een minimum worden beperkt. Kies voor klassieke stukken die niet te veel aandacht trekken zoals een delicate ketting, een armband of oorbellen. Wat schoenen betreft is een paar klassieke zwarte pumps altijd een goede optie. Tot slot is een handtas een must-have voor elke zakenvrouw. Kies er een die groot genoeg is voor al je benodigdheden, maar niet te groot waardoor hij er lomp en misplaatst uitziet. Een neutrale kleur zoals zwart of bruin is een veilige keuze.

Make-up

Make-up is ook belangrijk voor een zakelijke look. Kies voor een lichte foundation en een bijpassende concealer voor een egale huid. Gebruik ook een oogschaduw in een rustige kleur, bijvoorbeeld beige of bruin. Werk je ogen verder af met een lichte kleur mascara. Kies voor een lippenstift of lipgloss in een naturel kleur.

Voor mannen

Als man in het zakenleven wil je er natuurlijk goed uitzien. Je wilt er niet alleen professioneel uitzien, maar ook niet te stijf en saai. Maar hoe creëer je nu die perfecte zakelijke look?

Kleding

Een goede basis voor zakelijke kleding is een goede pasvorm. Kies kledingstukken die bij jouw lichaamsbouw passen en die je comfortabel voelen. Voor een zakelijke setting is het belangrijk om een kostuum te dragen. Kostuums zijn beschikbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen. Kies een kostuum dat bij je persoonlijkheid past en dat je professionele look compleet maakt. Zorg ervoor dat je kostuum is gemaakt van hoogwaardige materialen, zodat je er lang mee kunt doen. Is de setting wat minder zakelijk maar nog steeds redelijk formeel? Met een colbert kom je in dit geval een heel eind om je outfit die zakelijke touch te geven.

Een goede schoen is ook belangrijk voor een professionele look. Kies schoenen die passen bij je kostuum en bij de situatie waarin je je bevindt. Zwarte of bruine schoenen zijn een goede keuze. Zorg ervoor dat je schoenen goed zijn onderhouden en gepoetst, zodat ze er stijlvol uitzien.

Accessoires

Een zakelijk accessoire kan je look upgraden. Een das of een stijlvol horloge zijn goede keuzes. Kies een accessoire die past bij je kostuum en die je look een professionele touch geeft.

Nieuwste berichten

Categorieën

Aanbevolen artikelen